Gezi Programı

Siz kongre katılımcılarımızla değer bulacak Kromatografi XXII. kongresiyle Erzurum’da deneyimleyeceğimiz eşsiz bilimsel buluşma ortamımıza ek olarak bireysel zamanlarımızı değerlendirmek için gezi programı düzenledik. Kültürel şölen havasında geçmesini umduğumuz bu planda Erzurum’un hem tarihi hem de doğal güzelliklerini siz değerli katılımcılarımızla birlikte deneyimlemek istiyoruz.

Anadolu’nun ilk yerleşim yerlerinden Erzurum, tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir şehir. Erzurum’da tarih sahnesinde bulunan uygarlıklar arasında Urartular, Kimmerler, İskitler, Medler, Parftlar, Persler, Romalılar, Sasaniler, Araplar, Selçuklular, Bizanslılar, Moğollar, İlhanlılar, Safeviler, Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti bulunuyor. Günümüzde bir açık hava müzesini andıran bu şehirde hala birçok medeniyetin izlerini görmek mümkün. Yapılan arkeolojik çalışmalar Erzurum tarihinin Yontma Taş Devri’ne kadar uzandığını gösteriyor. Bu yapıları deneyimlemek için, kongreden arta kalan zamanlarımızda sizi şehir merkezinde yer alan bu medeniyete ait yapılarla tarihi bir yolculuğa çıkarmak istiyoruz.

Erzurum Şehir içi Turu

Şehir merkezinde yer alan ve birbirine çok yakın mesafede Urartular, Bizans İmparatorluğu, Emeviler, Osmanlılar gibi birçok medeniyetten kalan tarihi yapılar mevcut!

1.      Aziziye ve Mecidiye Tabyası

 

1877-1878 yıllarında gerçekleşen Osmanlı – Rus Savaşı sırasında Erzurum’u korumak ve savunmak için yapılmış olan askeri Erzurum Tabyaları, ilk olarak 18. yüzyılda Osmanlı – İran arasındaki savaş arasında yapıldı. Çok fazla Osmanlı şehidinin verildiği bu tabyalarda, askerlerin kan izlerini hala görmek mümkün!

1.      Rüstem Paşa Kervansarayı (Taşhan)

Rüstem Paşa Kervansarayı, “Tarihi Taşhan” ya da “Rüstem Paşa Bedesteni” olarak da adlandırılıyor. 1965 senesinde onarılan yapı, Osmanlı mimarisini yansıtan güzel bir örnek. İki katlı bir yapı olan kervansaray, tarihte olduğu gibi günümüzde de şehirdeki ticarete yön veriyor. Han özelliğini günümüzde korumuyor fakat Taşhan Çarşısında kendimiz ve sevdiklerimiz için Erzurum’un yöresel ve oltu taşından yapılmış tespih, yüzük, takı ve çeşitli ürünlerini bulabiliriz.

2.      Üç Kümbetler

12. yüzyıl ve 14. yüzyıl tarihleri arasında inşa edildikleri düşünülen Üç Kümbetler, Erzurum’un gizli tarihi hazinelerinden biri. Anadolu’nun en güzel anıt mezar örneklerinden olan kümbetlerden en büyüğü Emir Saltuk’a ait. Diğer kümbetlerin ise kimlere ait olduğu bilinmiyor. 

3.      Erzurum Kalesi

Tarihi yaklaşık 2500 yıl öncesine, yani o dönemde bölgeye hakim olan Urartular’a dayanan Erzurum Kalesi, günümüze kadar ulaşmış bölümleri ile şehrin önemli simgelerinden biri. Erzurum’da gezilecek yerlerin başında geliyor.

4.      Çifte Minerali Medrese

Selçuklu taş süslemeleri ile estetik bir güzelliğe sahip olan Çifte Minareli Medrese, Anadolu’nun en büyük sanat şaheserlerinden biri olarak görülüyor. Medresenin 4. Murad döneminde bir süre Tophane olarak ve sonrasında da Kışla olarak kullanıldığı biliniyor.

5.      Yakutiye Medresesi Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi

Büyük motifli süslemeleri ve mimarisi ile Erzurum’un gösterişli yapılarından biri olan Yakutiye Medresesi,  Anadolu’daki kapalı avlulu medreselerin en büyüğü olarak biliniyor.

Erzurum’un Doğal Güzellikleri-Uzundere

Erzurum tarihi kadar doğal güzellikler açısından da oldukça zengin bir şehir!

Narman-Peri Bacaları

“Kırmızı periler diyarı” olarak anılan ve 2012 senesinde UNESCO Türkiye Milli Komitesi tarafından Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınmış olan Narman Peri Bacaları, Erzurum’un doğal güzellikleri arasında öne çıkıyor. Erzurum’un peri bacaları, Amerika’nın Arizona, Kolorado Vadisi’nde yer alan Büyük Kanyon ile benzerlik gösteriyor. Bu yönüyle de dikkat çeken peri bacalarını turizme kazandırmak için çalışmalar yapılıyor.

Tortum Şelalesi ve Tortum Gölü

 

Erzurum’un doğa harikalarından Tortum Şelalesi, Tortum Çayı üzerinde oluşmuş olan Tortum Gölü’nün sonunda bulunuyor. Görenleri kendine hayran bırakan Tortum Şelalesi, 48 m yükseklikten dökülüyor ve 22 m genişliği ile güzel bir manzara sunuyor. Tortum Şelalesi aynı zamanda Dünya’nın 3. en yüksek şelalesi olarak da biliniyor. Türkiye’nin en büyük heyelan set gölü olan Tortum Gölü’nü izleme şansı sunan cam seyir terası, 200 m yüksekliğe sahip. Bu özelliği ile Tortum Gölü Cam Seyir Terası, Türkiye’nin en yüksek cam seyir terası olarak dikkat çekiyor.

 

 

Bilgisayar Bilimleri Araştırma Ve Uygulama Merkezi